De nr. 1 in hygiëne, onderhoud en veiligheid voor bedrijven
056/840 845

Bestek

0
Ga verder waar je gebleven was.
comment-utiliser-la-javel
Blog

Waarom en hoe bleekwater gebruiken ?

Ontsmettend en witmakend product op basis van chloor, de reputatie van bleekwater hoeft niet meer te worden bewezen. Dit krachtige product is alom bekend voor het ontsmetten van oppervlakken. Vloeibaar, in gel, in tabletten, in doekjes, talrijke schoonmaakproducten bevatten bleekwater.

De toepassingen van bleekwater

Bleekwater wordt voornamelijk gebruikt als ontsmettingsmiddel, voor het desinfecteren van vloeren, oppervlakken en sanitaire voorzieningen (wastafels, gootstenen, WC, sifons...). Het wordt ook gebruikt in ziekenhuizen om de lokalen te ontsmetten, of om medische instrumenten te reinigen en te spoelen.

javel-virus-barre

Daarnaast kunt u bleekwater ook gebruiken voor het verwijderen van vlekken en het ontgeuren van oppervlakken, alsook voor materialen zoals koelkasten, vuilnisbakken, wasmachines, kookpotten.... Het is tevens een zeer efficiënt schimmelwerend product, met name voor uw sanitaire ruimtes (tegelvoegen, douchegordijnen…).

javel-detache-desodorise

Bleekwater kan worden gebruikt om het wasgoed te bleken (in combinatie met een wasmiddel) of om het water te behandelen. Voor een optimale efficiëntie dient bleekwater tot 4 maanden na de fabricagedatum te worden gebruikt. Bleekwater verwijdert vlekken uit katoenen textiel en is zeer nuttig voor het verwijderen van oxideerbare vlekken (wijn, koffie, thee...).

javel-desinfectant

Bleekwater heeft in de vorm van WC-gel een optimaal zuiverend effect op de randen van de closetpot. Het biedt uw toilet een actieve en duurzame bescherming tegen onhygiënisch vuil, en hecht zich perfect aan het glazuur, zelfs na het spoelen.

javel-cuvette-toilette

Bernard, leverancier van oplossingen

Bernard biedt verschillende merken op basis van bleekwater aan : Forever, Glorix, Cif, Cillit Bang, Harpic… Daarnaast stellen we verschillende gamma’s bleekmiddelen voor die aan al uw specifieke behoeften voldoen.

  • Geconcentreerd : beperkt de opslag en maakt nauwkeurige dosering mogelijk.
  • Klaar voor gebruik : vereist geen voorbereiding en blijft stabiel in de tijd
  • Reinigend : combineert de werking van een detergens met de reinigende werking van bleekwater.
  • In gel : reinigt en ontsmet uw sanitaire ruimtes met het bleekwater dat het bevat en zorgt voor een aangename geur.

Basistips voor het juiste gebruik van bleekwater

Het gebruik van bleekwater vereist een aantal voorzorgsmaatregelen die voortvloeien uit een betere kennis van het product. Ook al blijft het een vermaard schoonmaakproduct, toch wordt bleekwater gehekeld om de brandwonden die het kan veroorzaken en om zijn giftige dampen. Laten we even kijken hoe we deze nadelen tot een minimum kunnen beperken.

Niemand mag bleekwater gebruiken zonder eerst de aanbevelingen op de verpakking in acht te nemen. Elk contact met de huid en de ogen dient zorgvuldig te worden vermeden. Voor een veilig gebruik van bleekwater moeten handschoenen in rubber of neopreen en een veiligheidsbril worden gedragen om zich te beschermen tegen spatten. Het wordt ook sterk aanbevolen om kleding met lange mouwen en dichte schoenen te dragen, om elk risico van per ongeluk morsen te vermijden.

Bleekwater wordt zuiver of verdund gebruikt, maar het product moet in het water worden gegoten en niet andersom. Het gebruik van zuiver bleekwater is mogelijk wanneer er geen gevaar bestaat voor aantasting van het oppervlak waarop het wordt gebruikt. Bleekwater is immers een bijtend zuur op basis van natriumhypocloriet, dat stoffen kan verbranden en metalen kan beschadigen.

Een van de dingen die u dient te onthouden over het veilig gebruik van bleekwater is dat u het nooit met andere chemicaliën mag mengen. Witte azijn of detergens op basis van ammoniak mogen niet samen met bleekwater worden gebruikt, aangezien ze uiterst giftige of zelfs dodelijke dampen kunnen afgeven. Het is daarom aangeraden bleekwater te gebruiken in een goed geventileerde ruimte en niet blootgesteld te blijven aan deze oog- en longirriterende dampen.

Om bleekwater goed te gebruiken, is het ook belangrijk te weten dat het ontsmet, maar niet schoonmaakt. Het is daarom raadzaam eerst een schoonmaakmiddel te gebruiken op een vuil oppervlak, en vervolgens goed af te spoelen voordat u het bleekwater aanbrengt en opnieuw afspoelt. Spoelen is het sleutelwoord bij het gebruik van bleekwater, aangezien het een zeer hardnekkig product is. Dit blijkt zodra u een beetje product op de vingers krijgt, die dan een merkwaardig gevoel van zachtheid geven zolang ze niet goed afgespoeld worden.

Het laatste basisadvies dat niet mag ontbreken : u mag nooit eten, drinken of roken tijdens het gebruik van bleekwater en u moet natuurlijk uw handen na gebruik met zeep wassen.

Enkele aanvullende voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Om veiligheidsproblemen in huis te voorkomen, moet bleekwater op de juiste wijze worden opgeslagen. Het mag niet worden blootgesteld aan warmte, zonlicht of licht en moet rechtop worden bewaard. De veiligheidsdoppen moeten goed vergrendeld zijn en de flessen moeten buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Elke verpakking dient voorzien te zijn van een etiket en gebruik nooit de inhoud van een niet-geïdentificeerde fles.

Het gebruik van bleekwater kan dienen om bepaalde voorwerpen, zoals kinderspeelgoed of keukengerei te ontsmetten. Voor een goede werking is het aanbevolen om ze gedurende 10 minuten in een mengsel met water te laten weken. Daarna moeten ze goed afgespoeld worden. Voor deurklinken, een traditioneel broeinest van bacteriën, is schoonmaken met een met bleekwater bevochtigde spons voldoende, dat u 5 minuten laat inwerken alvorens af te spoelen.

Wat te doen in geval van spatten met brandwonden tot gevolg ?

  • In de ogen, het oog openhouden en langzaam en grondig spoelen met schoon water gedurende tenminste 20 minuten.
  • Op de huid, onmiddellijk de doorweekte kledingstukken uittrekken en de huid langdurig afspoelen met schoon water.

In geval van inslikken, moet u een antigifcentrum raadplegen of medisch advies inwinnen. Probeer vooral niet de persoon te laten overgeven of iets anders in te nemen.

Als de persoon zich onwel voelt na langdurige inademing van de dampen, moet hij of zij in de frisse lucht worden gebracht. Als de ademhaling erg moeilijk gaat, bel dan de spoed of het antigifcentrum. Het gebruik van bleekwater wordt sterk afgeraden voor mensen die aan astma of longziekten lijden.

Bleekwater mag nooit worden gebruikt zonder te beseffen dat het een zeer bijtend en gevaarlijk product is. Het wordt nu gewantrouwd, niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook vanwege de effecten op het milieu. Het kan voordelig worden vervangen door meer natuurlijke producten.

© Bernard | 20 september 2021