De nr. 1 in hygiëne, onderhoud en veiligheid voor bedrijven
056/840 845

Bestek

0
Ga verder waar je gebleven was.
Waar koopt u uw flessen water in België?
Blog

Waar koopt u uw flessen water in België?

In België is het moeilijk om grote hoeveelheden water te kopen zonder u te ruïneren, tenzij u dicht bij een buurland woont waar u waterflessen voor lage prijzen vindt. Het online bestellen van uw waterverpakkingen kan een interessante optie zijn…

Water in flessen: de voor- en nadelen

Waterflessen voor dagelijks gebruik kopen is een geste die vragen kan oproepen. Onze gewoontes worden omwille van ecologische doeleinden in twijfel getrokken en de redenen die het verbruik van water in plastic flessen in plaats van kraanwater rechtvaardigen worden in vraag gesteld.

Een Belgische gewoonte

Water is een veelbesproken onderwerp in België. Onze Franse buren hebben de neiging om meer water uit de kraan via de lokale distributienetwerken te verbruiken en het in flessen verpakte water langzaam achterwege te laten. Het volume flessenwater dat Vlamingen en Walen elk jaar drinken is net even groot als het in Frankrijk verkochte watervolume verdeeld door grote groepen zoals Danone of Nestlé. Maar waarom dan die voorliefde voor waterflessen ondanks hun prijs en waarom kent het kraanwater niet hetzelfde succes? In de meeste gevallen zou het bij kraanwater een kwestie van smaak zijn en een zeker wantrouwen betreffende de kwaliteit.

Kwaliteit van water in flessen versus kraantjeswater

Wanneer we verwijzen naar het dossier van de Staat van het Waalse Leefmilieu uitgegeven in 2006, is:

De watervoorziening in het Waalse Gewest van uitstekende kwaliteit. De naleving van de wetgeving inzake de waterconformiteit is voor alle parameters nagenoeg 100%.

In hetzelfde dossier staat ook aangegeven dat:

Bepaalde organoleptische ongemakken (smaak, kleur, geur) mensen er weinig toe aanzetten om dit water als drinkwater te gebruiken. (1)

En de ecologie dan?

Voor gebotteld water zijn uiteraard flessen nodig. De plastic fles neemt vandaag nog steeds een belangrijke plaats in op de watermarkt. Terwijl de strijd tegen klimaatverandering heviger wordt en de jacht op plastic al meerdere jaren aan de gang is, wordt het drinken van water in flessen beschouwd als een milieuonvriendelijke geste. De impact is zo groot dat sommige geografische gebieden letterlijk bezwijken onder het plastic afval dat fabrikanten ondanks alles massaal blijven produceren. Buiten het simpelweg verbannen van deze verpakkingen voor kortstondig gebruik , bestaan er andere oplossingen om de waterfles minder vervuilend te maken?

Wanneer we het over plastic hebben, denken we automatisch aan recycleren. Hoewel niet alle op aardolie gebaseerde materialen dezelfde fysieke eigenschappen hebben, zijn ze ook niet even geschikt om te recycleren. Vandaag kunnen nog niet alle soorten plastic worden gerecycleerd, en plastic flessen worden het meest gebruikt in het terugwinningsproces van anorganisch afval.

Naast het sorteren en recycleren kunnen we de herbruikbare verpakkingen of flessen voor gebruik in collectiviteiten aanmoedigen, zoals waterfonteinen met flessen van meerdere liters (5 tot 8 liter), ideaal om het plastic afval te beperken.

Met hetzelfde doel om plastic verpakkingen te vermijden, wenden de verdelers zich opnieuw tot de flessen in glas. Deze laatste, die voor de intrede van plastic en wegwerpmateriaal alomtegenwoordig waren, vieren geleidelijk een comeback in de super- en hypermarkten. Wanneer ze niet gesorteerd worden om te recycleren, maken ze deel uit van hergebruikprogramma’s zoals het leeggoed van weleer. Dit is misschien de beste oplossing tegen de overconsumptie van flessen water in plastic.

Water kopen in de hypermarkt

Grootwarenhuizen bieden een onmiddellijk beschikbare en ruime keuze aan plat of bruisend mineraalwater. Maar wanneer het over grote hoeveelheden gaat, wordt het kiezen van de supermarkt of hypermarkt al snel ingewikkeld.

Hoge prijzen

Hoewel de prijzen in alle winkelketens niet dezelfde zijn, is het duidelijk dat de tarieven van gebottelde dranken hoger zijn bij de Belgische verdelers dan bij hun Franse of Duitse collega ‘s. Dit prijsverschil is onder andere te verklaren door de belastingen die in België worden toegepast (verpakkingsbelasting (2) en belasting op suikerhoudende dranken), die professionals en particulieren ertoe aanzetten de grens over te steken om massaal water aan te kopen, ondanks de douanebeperkingen.

« Bijna 40% van de Belgen koopt drank in het buitenland » (3)

Moeilijkheden om water in grote hoeveelheden te kopen

De hoge prijzen in België en het goedkope water net over de grens sporen aan om grote voorraden aan te kopen. Het is niet ongebruikelijk om in de hypermarkten winkelwagentjes overladen met waterpakken of allerlei soorten frisdranken te zien. Deze gewoontes zorgen voor twee grote nadelen:

 1. Een grote hoeveelheid waterflessen vervoeren betekent een groot laadvolume ;
 2. De aankoop van grote hoeveelheden water zorgt onvermijdelijk voor een hoog totaalbedrag

Tel daarbij nog een paar extra kilometer met de auto. Water aankopen levert al gauw een gepeperde rekening op!

Online flessen water kopen

Sinds het ontstaan van internet en websites is online boodschappen doen een fluitje van een cent. Vandaag zijn er overal « drive » waar we levensmiddelen kunnen bestellen en op een gekozen tijdstip afhalen. Hoewel dit de ideale oplossing lijkt, zijn er toch beperkingen wanneer het over aankopen van grootverpakkingen water gaat. Grootwarenhuizen die « click and collect »» aanbieden, beperken heel vaak de volumes van hun artikelen. Een grotere hoeveelheid water aankopen dan het door de winkel bepaalde volume is onmogelijk, behalve wanneer het in meerdere bestellingen apart wordt aangekocht…

Water aan huis geleverd

Zou de perfecte oplossing dan niet bestaan? Deze vraag rijst voor particulieren, maar voor professionals is er nog een uitweg. Online leveranciers – zoals Bernard – leveren uw bestelling bij u thuis, ongeacht de hoeveelheid flessen water die u nodig heeft. Bevestig uw bestelling via onze website of per telefoon, de transporteur levert uw pallet of dozen binnen 48u (4), en dat alles voor een voordelige prijs.

Goedkoop water

Het andere voordeel bij het online bestellen van grote hoeveelheden water, is natuurlijk de prijs. Verre van de tarieven die in België worden toegepast, biedt Bernard water aan professionals voor een lage prijs (tot 0,38€/L). Als we rekening houden met de gratis levering vanaf 149€ aankopen, dan wordt het plaatsen van uw bestellingen water bij Bernard pas echt interessant. Wat uw favoriete merk ook is, of uw voorkeur voor plat of bruisend water, wij hebben de gewenste verpakking, van kleine flesjes van 0,5 liter tot grote flessen van 19 liter voor waterfonteinen.

Marque Prix HTVA Conditionnement Prix HTVA au litre Type
Cristaline 6,85 € 12 x 1,5 L 0,38 € Plat
Cristaline 2,45 € 1 x 5 L 0,49 € Plat
Nestlé 5,59 € 6 x 1,5 L 0,62 € Plat
Evian 7,25 € 6 x 1,5 L 0,81 € Plat
Cristaline 10,1 € 24 x 0,5 L 0,84 € Plat
Cristaline 10,6 € 24 x 0,5 L 0,88 € Spuit
Chaudfontaine 8,09 € 6 x 1,5 L 0,90 € Plat
Spa 8,4 € 6 x 1,5 L 0,93 € Plat
Caillouel 10,45 € 1 x 10 L 1,05 € Plat
Chaudfontaine 9,5 € 6 x 1,5 L 1,06 € Spuit
Volvic 8,59 € 1 x 8 L 1,07 € Plat
Nestlé 13,5 € 24 x 0,5 L 1,13 € Plat
Vittel 21 € 12 x 1,5 L 1,17 € Plat
Volvic 21,9 € 12 x 1,5 L 1,22 € Plat
Spa 7,35 € 6 x 1 L 1,23 € Spuit
Evian 16 € 12 x 1 L 1,33 € Plat
Chaudfontaine 18 € 24 x 0,5 L 1,50 € Spuit
Spa 18,65 € 24 x 0,5 L 1,55 € Plat
Spa 19 € 24 x 0,5 L 1,58 € Spuit
Cristaline 4,85 € 6 x 0,5 L 1,62 € Gearomatiseerd
(aardbei, perzik, citroen)
Générique 30,99 € 1 x 19 L 1,63 € Plat
Badoit 10,45 € 6 x 1 L 1,74 € Spuit
Badoit 27,75 € 30 x 0,5 L 1,85 € Spuit
San Pellegrino 11,15 € 6 x 1 L 1,86 € Spuit
Evian 23,5 € 24 x 0,5 L 1,96 € Plat
Vittel 23,65 € 24 x 0,5 L 1,97 € Plat
San Pellegrino 24,75 € 24 x 0,5 L 2,06 € Spuit
Perrier 19,9 € 24 x 0,33 L 2,51 € Spuit
Vittel 22,15 € 24 x 0,33 L 2,80 € Plat
Evian 22,9 € 24 x 0,33 L 2,89 € Plat
Prijzen waargenomen op Bernard.be op 14 juni 2023.

Tien grote watermerken online beschikbaar

Bij uw professionele leverancier kunt u maar liefst uit tien merken kiezen.

 • Badoit
 • Chaudfontaine
 • Cristaline
 • Evian
 • Nestlé
 • Perrier
 • San Pellegrino
 • Spa
 • Vittel
 • Volvic

Plat water of spuitwater?

Alleen al voor plat water kunt u uw keuze maken uit acht merken. Drie hiervan bieden ook spuitwater (Chaudfontaine, Cristaline en Spa). En verder vindt u ook de drie internationale referenties die bruisend water aanbieden, zoals Badoit, Perrier en San Pellegrino.

De Belgische watermerken

In België kennen twee merken al lang een groot succes: SPA en Chaudfontaine. Spa is mineraalwater vernoemd naar drie natuurlijke bronnen in de regio Luik. Chaudfontaine bottelt al een eeuw mineraalwater gewonnen uit warmwaterbronnen die zich ook in de buurt van Luik bevinden. Dit merk maakt deel uit van de groep Coca-Cola. Beide merken bieden assortimenten van plat en bruisend water, onder de volgende namen:

 • SPA Reine | Plat mineraalwater
 • SPA Intense (of Barisart) | Mineraal spuitwater
 • SPA Finesse (of Marie-Henriette) | Licht bruisend mineraalwater

Bij dit gamma horen ook gearomatiseerd water of limonades met fruitsmaak.

 • Niet-bruisende Chaudfontaine
 • Sprankelende Chaudfontaine
 • Licht sprankelende Chaudfontaine

Het gamma wordt aangevuld met sprankelend gearomatiseerd water.

Voor beide typische Belgische merken wordt het water aangeboden in verschillende verpakkingen, plastic flessen, glazen flessen, eco-packs en zelfs in metalen blikjes voor de suikerhoudende drankjes (deze laatste zijn wel onderworpen aan specifieke belastingen).

Het overgrote deel van deze referenties is verkrijgbaar op onze website. Om water aan te kopen in België, biedt Bernard grote volumes aan die op uw adres en voor een lage prijs worden geleverd!


Bronnen:

 1. Volgens het OPECST (het Parlementair Bureau voor de Evaluatie van Wetenschappelijke en Technologische Keuzes) zijn er « verschillende redenen die verband houden met de smaak van kraantjeswater, het wantrouwen van zijn kwaliteit, maar ook een modetrend, die door een subtiele marketing en een efficiënte reclame de natuurlijke aard van het product vooropstelt. »
 2. Federale Overheidsdienst | Accijnzen: « De verpakkingsheffing is een belasting die men heft op individuele verpakkingen die dranken bevatten, behalve melk en gearomatiseerde dranken op basis van melk. »
 3. Artikel verschenen op 23/08/2022 op de website van VIWF : « Bijna 4 op de 10 Belgen kopen dranken over de grens »
 4. Levering binnen 48u: Bernard leveringsvoorwaarden

© Bernard | 26 juni 2023