De nr. 1 in hygiëne, onderhoud en veiligheid voor bedrijven
056/840 845

Bestek

0
Ga verder waar je gebleven was.
Huishoudalcohol: welk gebruik?
Blog

Huishoudalcohol: welk gebruik?

Huishoudalcohol, een mengsel van ethanol en methanol, is eigenlijk een gewijzigde brandalcohol, die opnieuw is geconfigureerd om de sterke geur te wijzigen. Het is een buitengewoon effectief reinigingsmiddel dat op verschillende manieren kan worden gebruikt bij het schoonmaken. Wat zijn dan de mogelijke toepassingen? Waar vindt u huishoudalcohol? Wat zijn de voorzorgsmaatregelen bij het gebruik ervan? Wij zullen u helpen om beter te begrijpen waarom huishoudalcohol het essentiële dagelijkse schoonmaakmiddel is!

Wat zijn de mogelijke toepassingen van huishoudalcohol?

Dankzij de talrijke toepassingen is dit schoonmaakmiddel een multifunctioneel topproduct want het werkt als een reiniger, ontvlekker, ontvetter, ontgeurder, ontdooier, witmaker en zelfs als ontsmettingsmiddel.

Reiniger

Huishoudalcohol wordt in de eerste plaats erkend om zijn kwaliteit als reinigingsproduct. U kunt ermee absoluut alles schoonmaken in huis of op de werkplek.

In de keuken kunt u ermee uw werkbladen, gasfornuizen, keramische kookplaten, koelkasten, gootstenen, keukenkasten, kranen, alle meubels in roestvrij staal of hout schoonmaken. Eigenlijk echt alles wat zich in deze ruimte bevindt!

In de badkamer kunt u ermee uw wastafels, badkuipen, tegelvoegen en douchegordijnen reinigen. U kunt ook al uw ramen, spiegels en andere glazen oppervlakken met huishoudalcohol poetsen. Ook is het geschikt voor het reinigen van uw auto (dashboards, ruiten, interieurbekleding).

Er zijn nog meer verrassende reinigingsfuncties, zoals bij gouden en zilveren sieraden. Het volstaat een gebruikte tandenborstel te nemen en hem in huishoudalcohol te laten weken. Hiermee schrobt u de sieraden, die u daarna spoelt en afdroogt. Dit reinigingsmiddel wordt tevens bijzonder aanbevolen voor het schoonmaken van vloeren zoals tegels, industrievloeren of zelfs linoleumvloeren.

conseil-alcool-menager-4images

Ontvlekker

Huishoudalcohol staat ook bekend om zijn eigenschappen als ontvlekker. U kunt ermee alle soorten vlekken verwijderen: koffie, fruit, wijn, inkt, chocolade, vet, gras, verf. Het gebruik ervan is dan ook aanbevolen op stoffen, ook de meest kwetsbare, op kleding en op tapijten.

conseil-alcool-menager-tissue.jpg

Ontsmetter

Gezien de huidige gezondheidscontext is het meer dan ooit nodig om uw oppervlakken te desinfecteren die mogelijk besmet zijn met Covid-19. Bij Bernard is de verkrijgbare huishoudalcohol steeds als ontsmettingsmiddel voor oppervlakken goedgekeurd. Hiermee kunt u in alle veiligheid schakelaars, deurklinken, koelkasten en alle andere oppervlakken in huis of op uw werkplek ontsmetten. Daarbij heeft het een antibacteriële werking, zodat dit product ook kan dienen om uw toiletten te ontsmetten. Ten slotte kunt u er ook zorgeloos een wond mee ontsmetten.

conseil-alcool-menager-poignee.jpg

Ontvetter

Huishoudalcohol is een bijzonder krachtige ontvetter en laat ook geen sporen achter. Zo kunt u afzettingen van vuil en vet verwijderen. Het is dus bijvoorbeeld een ideaal product om uw oven en afzuigkap schoon te maken!

conseil-alcool-menager-hotte.jpg

Ontgeurder

Dit huishoudelijk product heeft ontgeuring eigenschappen. Het verwijdert de meest onaangename geuren zoals kattenurine, schoenen en sigaretten. U kunt zelfs uw eigen geurneutralisator maken op basis van huishoudalcohol en interieurparfum van essentiële oliën. Meng hiervoor in een lege verstuiver :

Hoe maakt u zelf uw ontgeurder? Heel eenvoudig, dit mengsel volstaat:

conseil-alcool-menager-huiles

En nu heeft u uw eigen luchtverfrisser gemaakt!

Witmaker

De werking van huishoudalcohol op wit wasgoed is heel efficiënt. Het product bleekt het wasgoed dat grijsachtig is geworden. Voor een optimaal resultaat volstaat het twee eetlepels toe te voegen aan uw wasmiddellade samen met uw gewoon wasmiddel en uw wasgoed op 30°C te wassen. U zal snel het verschil zien!

conseil-alcool-menager-linge

Ontdooier en ruitensproeier

Om uw voorruit te ontdooien, volstaat het huishoudalcohol erop te spuiten. Dit is bijvoorbeeld ook handig op de bevroren portieren van uw voertuig. Daarnaast kunt u ook uw eigen ruitensproeiervloeistof maken, door in een lege bus of fles te mengen:

conseil-alcool-menager-lave-glace
gedemineraliseerd water 2/3 + huishoudalcohol 1/3 = Ruitensproeier

Waar vindt u huishoudalcohol in België?

In België was het product gedurende verschillende jaren enigszins verdwenen, voordat het de laatste jaren opnieuw populair werd. Rekening houdend met alle bovengenoemde toepassingen betreft het wel degelijk een bijzonder voordelig detergens. Er bestaan thans tal van merken huishoudalcohol die u op verschillende manieren kunt aankopen: via internet, in de supermarkt, bij de drogist.

Bernard biedt een speciaal assortiment aan van verschillende huishoudalcoholproducten, alsook talrijke andere chemische huishoudartikelen (zoals White Spirit, aceton of gedemineraliseerd water). Ze worden aangeboden door Forever Products, met 70° en 95° alcohol, in verschillende inhouden (verstuiver van 750 ml, fles van 1 L, bus van 5 L). Het betreft een Belgische KMO opgericht in 1997 en gevestigd in Courcelles, gespecialiseerd in het maken van chemische huishoudproducten. Ze zijn dus 100% Belgisch! Hun kwaliteitsproducten voldoen aan alle geldende normen. Huishoudalcohol 70° is zelfs geparfumeerd met framboos en citroen.

FOREVER VINTAGE Huishoud alcohol

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van huishoudalcohol

Voor de meeste bovengenoemde toepassingen kan het product zuiver worden gebruikt. U reinigt het best met een doek of een borstel volgens het gebruik van het product. Een borstel is meer geschikt voor het verwijderen van vet of vlekken. Een doek is meestal voldoende voor de schoonmaak en het ontsmetten. Dit hangt vooral af van de staat en het materiaal van het te behandelen oppervlak! Huishoudalcohol kan net zo goed worden verdund om geuren te verdrijven en ruitensproeiers.

Er zijn voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om huishoudalcohol in alle rust te gebruiken. Het dragen van huishoudhandschoenen tijdens het gebruik is raadzaam om elk contact met de huid te vermijden. Dit product mag absoluut niet in contact met de ogen komen. Als dit u per ongeluk overkomt, dient u gedurende meerdere minuten uw ogen te spoelen met schoon water en daarna een arts te raadplegen. U moet het inademen van de dampen vermijden want ze kunnen u duizelig maken. Het is daarom beter de ruimte te verluchten na elk gebruik. Het gebruik wordt niet aanbevolen bij zwangere vrouwen. Huishoudalcohol is een gevaarlijk product en dient te worden bewaren op een veilige plaats uit de buurt van kinderen en dieren.

© Bernard | 27 april 2021