De gids voor een gezonde omgeving

056/840 845

Bestek

0
Ga verder waar je gebleven was.
Hoe kiest u uw veiligheidsschoenen ?
Blog

Hoe kiest u uw veiligheidsschoenen ?

Bij het kiezen van veiligheidsschoenen wordt met talrijke criteria rekening gehouden. Deze hangen samen met de risico’s eigen aan verschillende beroepen. Dit zijn dus Persoonlijke beschermingsmiddelen. Om de voeten en de enkels te beschermen, is het aangeraden om veiligheidsschoenen te kiezen die perfect aangepast zijn uw activiteit. Het is van essentieel belang de beste schoenen te kiezen om de bescherming van uw voeten te vergroten.

Een keuze die vooral gebaseerd is op het beschermingsniveau en de specifieke risico’s eigen aan elk beroep

Er moet worden opgemerkt dat voetblessures 7% van de letsels en verwondingen op het werk uitmaken.Er zijn twee hoofdcategorieën van voetblessures : de eerste omvat doorboring, snijwonden en verplettering en de tweede categorie omvat uitglijden, verkeerde bewegingen, valpartijen en overmatige belasting van de slecht geschoeide voet met als gevolg verstuikingen van de enkel, tendinitis, hielspoor, hielbeenbreuk en diafysaire fracturen, fasciitis plantaris en andere ligamentische letsels en osteo-articulaire aandoeningen. De juiste keuze van veiligheidsschoenen helpt het voorkomen van al deze verwondingen.

Veiligheidscriteria gebaseerd op Europese normen

De keuze van een veiligheidsschoen wordt bepaald afhankelijk van de risico’s waaraan de werknemers worden blootgesteld. Deze risico’s houden rechtstreeks verband met het beroep. De veiligheidscriteria zijn vastgelegd in de Europese norm ISO 20345. Er bestaat ook een norm voor klompen en werkschoenen, namelijk de norm ISO 20347. Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen veiligheidsschoenen, beschermende schoenen en werkschoenen volgens het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk. De eisen worden gedefinieerd door een symbool (in één of meer letters) :

Symbool Normen
A Antistatische veiligheid
E Schokabsorptie
FO Weerstand tegen koolwaterstoffen
P Perforatiebestendige zool
S Neusbescherming tot 200 Joule
SR Antislip zool
HRO Hittebestendige contactzool
CI Isolatie tegen de koude
HI Isolatie tegen de warmte
WR Waterafstotende veiligheid
WRU Waterafstotende veiligheid schacht
M Middenvoetbescherming
CR Snijweerstand

Uit deze symbolen zijn namelijk vier categorieën veiligheidsschoenen afgeleid :

  • Beschermingscategorie S1 = A + FO + E
  • Beschermingscategorie S2 = dezelfde eigenschappen als S1 + WRU
  • Beschermingscategorie S3 = dezelfde eigenschappen als S2 + P
  • Beschermingscategorie S1P = dezelfde eigenschappen als S1 + P

Welke bescherming voor welke risico’s ?

De belangrijkste risico’s hangen af van de werkoplek. In omgevingen bezaaid met verschillende gevaarlijke voorwerpen, moeten de veiligheidsschoenen de werknemers beschermen tegen scherpe of perforerende voorwerpen op de vloer dankzij hun perforatiebestendige zool (P), en eventueel een hoge schacht (bovenwerk) om de enkel te beschermen.

Bij contact met chemische producten : als u op plaatsen moet lopen die vervuild zijn met organische oliën, is het van essentieel belang schoenen te dragen met zolen bestand tegen koolwaterstoffen(FO). Over het algemeen zijn dat antislip (SR) zolen die een optimale bescherming bij contact bieden.

chaussures-securite-hydrocarbures

Werkt u in een beroepssector waar vallen en herhaaldelijk hanteren van zware voorwerpen gebruikelijk zijn ? Kies dan voor een maximale bescherming, met een schoen met verharde neus (S) en een hoge schacht die de achillespees beschermt.

De weersomstandigheden moeten eveneens in overweging worden genomen. Voor werkzaamheden buiten of in vochtige omgevingen zijn de meest geschikte werfschoenen waterafstotende modellen (WR en WRU). Opteer voor een warme of goed geventileerde schoen afhankelijk van de omgevingstemperatuur van de werkplek. Er zijn modellen met verhoogde thermische bescherming tegen de koude of hitte en zelfs modellen met thermoregulerende technologie (warmtebehoud in de winter, ventilatie in de zomer).

chaussures-securite-exterieur

Veiligheidsschoenen kiezen op basis van hun model en materialen

Of het nu gaat om materialen, kleuren of vormen, Bernard biedt u een ruime keuze aan veiligheidsschoenen aan. Deze beschermende schoenen met een min of meer aantrekkelijk aspect, al dan niet ergonomisch of uitstekend bestand tegen werkongevallen, zijn perfect aangepast aan diverse beroepen.

Het geschikte model veiligheidsschoen kiezen

clientèle

Voor werknemers die contact hebben met klanten, in de horeca of verkoopgerelateerde beroepen, bieden wij u de beste keuze aan werkschoenen aan. Deze comfortabele en elegante schoenen zijn meestal gemaakt van leder, en voldoen aan de norm EN 20347. Ze hebben geen verharde beschermende neus. Ontdek onze selectie van werkschoenen.

cuisine

Voor vele verplaatsingen in gesloten omgevingen met soms gladde vloeren (keukens, ziekenhuizen, laboratoria), is het essentieel om te kiezen voor klompen. Hun witte kleur garandeert een maximale hygiëne (het minste vuil is onmiddellijk zichtbaar) en ze zijn gemakkelijk te ontsmetten. Ze zijn verkrijgbaar in modellen met of zonder veiligheidsneus, ze zijn antislip en beschermen de werknemers tegen vloeistofspatten en scherpe voorwerpen. Bekijk onze selectie van klompen.

travaux

De positie van de dragers van veiligheidsschoenen is eveneens van invloed op het gekozen model. Voor werken die een knielende houding vereisen (tegelzetter, elektricien...), is een goede beweeglijkheid van de enkel nodig. Er wordt dus gekozen voor een lage schoen model. Voor beroepen met klimwerk (hoogspanningslijn elektricien, brandweerman, dakwerker...) bieden de hoge modellen een grotere bescherming van de enkel en de achillespees.

sportwear

Als uw werknemers vele kilometers te voet moeten afleggen (een logistieke orderpicker kan tot 15 km per dag lopen !), kiest u best een licht en comfortabel model met een uitstekende schokabsorptie. Sommige aantrekkelijk ogende modellen lijken meer op sneakers ! Wij bieden u een selectie van sportwear schoenen aan.

bottes

Voor buitenwerk (tuinbouw, landbouw…) is het beter om laarzen te kiezen tegen de vochtigheid. Er bestaan modellen met of zonder beschermende neus, afhankelijk van hoe gevaarlijk het beroep is. Voor een optimale thermische bescherming zijn sommige modellen gevoerd. Er zijn ook witte laarzen voor de voedingsindustrie voor slachthuizen, slagerijen of andere voedselverwerkende of –verpakkende bedrijven. Overloop onze selectie van laarzen en schoenen voor de voedingsindustrie.

Aangename materialen

De belangrijkste onderdelen van een veiligheidsschoen zijn de schacht, het bovenwerk, de binnenzool, de buitenzool, ook wel « loopzool » genoemd en ten slotte de veiligheidsneus en de beschermende elementen. Al deze onderdelen zijn gemaakt van verschillende materialen met specifieke eigenschappen.

De schacht (of bovenwerk) :

De schacht kan bestaan uit leder. Het volnerfleder geeft de schoen een glad en duurzaam aspect, met minimaal onderhoud (poetsen, insmeren, eventueel invetten...). Dit materiaal zorgt ook voor de soepelheid van de schoen en een goed ademend vermogen. Rundleder, een wat grover leder, biedt meer stevigheid. Dit materiaal is perfect voor schoenen die in zware en vochtige industrieën worden gedragen. Nubuck, een van leder afgeleid materiaal, heeft dezelfde soepele en ademende eigenschappen als leder, maar is beter bestand tegen stoten en slijtage.

De binnenzool (of inlegzool) :

De vaste binnenzool in stof blijft de hele levensduur van de schoen op zijn plaats. Deze zool is over het algemeen transpiratiewerend, schimmelwerend en antibacterieel.

PU2D : polyurethaanzool met dubbele dichtheid. Dit synthetisch materiaal zorgt voor comfort, flexibiliteit en slijtvastheid. Meestal geperst en gevormd, voor het creëren van anatomische vormen.

PU : polyurethaanzool met enkele dichtheid : soepelheid en comfort. Nitrilrubber : minder comfortabel dan een PU-zool, maar beter bestand tegen contacthitte (250°C), slijtage en oliën. Er bestaan verschillende systemen om het comfort te verhogen zoals VPS (ondersteuning van het voetgewelf) of het luchtkussen inzetstuk in de hiel voor een betere schokdemping.

De perforatiebestendige tussenzolen zijn gemaakt van een metalen plaat of gevlochten scheurvaste vezels. De voordelen van een vezelzool zijn flexibiliteit en comfort, schok- en vochtabsorptie en weerstand tegen perforaties. Dit materiaal is niet detecteerbaar door de metaaldetector.

De juiste schoenmaat voor een optimaal comfort

U zal ongetwijfeld uw werkschoenen de hele dag moeten dragen. Zorg er dus voor dat u de juiste maat kiest. De schoenen moeten nauw genoeg zitten om de voet te ondersteunen, en toch voldoende ruimte bieden om u op uw gemak te voelen.

Bij het passen van de schoen moet u uw vinger achter de hiel kunnen laten glijden terwijl u uw voet naar de voorkant van de voet schuift. Wij raden u aan uw schoenen op het einde van de dag te passen wanneer de voet zijn grootste volume heeft aangenomen. In geval van twijfel tussen twee maten, is het altijd beter om de grotere maat te kiezen.

Kies een gekwalificeerde leverancier voor de keuze van uw veiligheidsschoenen

Als u nog niet weet waar u veiligheidsschoenen wilt kopen, overweeg dan enkele parameters voordat u ze aankoopt. Eén van deze parameters is de bevoegdheid van uw leverancier. Als specialist biedt Bernard u meer dan 600 referenties aan zodat u gemakkelijker uw keuze kunt maken.

Met onze ervaring van bijna een halve eeuw in de verkoop van Persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen wij prat gaan op een onberispelijke expertise. Dit stelt ons in staat u de beste producten aan te bieden die aan al uw eisen voldoen op het gebied van kwaliteit en budget.

Geld besparen is niet alleen maar op zoek gaan naar de laagste prijs. De gratis levering is ook een belangrijk verkoopargument. Dankzij Bernard geniet u van een volledig gratis en snelle levering voor alle bestellingen vanaf 149€, exclusief BTW.

Bovendien kunt u genieten van de Bernard waarborgen, van de basisformule die een waarborg van een jaar biedt voor al onze referenties tot de « Absolute Veiligheid » garantie waarmee u uw product kan omruilen of een totale terugbetaling kan aanvragen binnen 60 dagen na uw aankoop.

© Bernard | 29 december 2021