De nr. 1 in hygiëne, onderhoud en veiligheid voor bedrijven
056/840 845

Bestek

0
Ga verder waar je gebleven was.
Hoe kiest u uw doek ?
Blog

Hoe kiest u uw doek ?

Iedereen gebruikt doeken, zowel in de onderneming als thuis. Deze bestaan uit verschillende soorten textiel voor uiteenlopende doeleinden. Verschillende activiteitensectoren (zoals bijvoorbeeld een autobedrijf of een ziekenhuis) hebben niet dezelfde behoefte aan doeken en gebruiken ze niet op dezelfde wijze. Van Oostende naar Luik, via Gent en Brussel, ontdek in dit artikel hoe u de meest geschikte doek kiest die het best overeenstemt met uw specifieke noden.

De verschillende soorten doeken

Sommige doeken zijn meer geschikt dan andere voor bepaalde huishoudelijke taken.

  • Microvezeldoeken: kunnen dienen om een oppervlak of een voorwerp te reinigen, en ook om vlekken weg te vegen.
  • Stofdoek: van plantaardige oorsprong, bestemd voor delicate oppervlakken.
  • Zeemlap: van dierlijke oorsprong, heeft min of meer dezelfde eigenschappen als de zeemlap.
  • Non-woven doeken: kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld WC’s schoon te maken, want ze zijn voordeliger.
  • Wit katoen: hoofdzakelijk gebruikt voor het wassen van ruiten en glazen voorwerpen.
  • Gerecupereerd textiel: bestaande uit oude kledingstukken die een tweede leven krijgen.

De microvezeldoeken

De microvezeldoek is gemaakt van lichte en fijne synthetische vezels voor het bekomen van een zachte stof met zijdeachtig aspect. Hij is bestand tegen veelvuldig gebruik en wassen. De doek in microvezel maakt een snelle en efficiënte reiniging mogelijk van alle oppervlakken, meubels en sanitair. Dankzij zijn hoog absorptie- en ontvettingsvermogen worden uw oppervlakken zelfs zonder schoonmaakmiddel gereinigd. Deze doek wordt terecht als milieuvriendelijk beschouwd omdat hij alleen met water kan worden gebruikt. Hij wordt droog gebruikt op alle oppervlakken en kan in elk geval worden gewassen en opnieuw worden gebruikt. Tenslotte vangt hij zeer goed het stof en vet op. Kimberly-Clark, Scotch-Brite, Vileda en ook Bernard bieden u verschillende merken aan met steeds een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding.

 De microvezeldoeken

Bij Bernard vindt u tevens microvezeldoeken, speciaal voor ruiten. Deze doeken ontvetten, reinigen en drogen in één beweging uw glazen oppervlakken, voor een streeploos resultaat en een perfecte transparantie. Ook hier is hun ontvettend en absorberend vermogen uitstekend. Ze zijn zeer goed bestand tegen reinigingsmiddelen, alsook ruitenreinigers. Door hun fijne mazen glijden ze gemakkelijk over gladde oppervlakken, waardoor het pluisrisico wordt vermeden.

De non-woven doeken

Het non-woven textiel is gemaakt van cellulosevezels en synthetische vezels. Dit mengsel zorgt voor een hoge stevigheid en een goede absorptiekwaliteit. De non-woven doeken kunnen tot 10 keer hun gewicht in water absorberen ! Hun bacteriostatische behandeling vermijdt de verspreiding van bacteriën en onaangename geuren op uw oppervlakken. Ze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren voor verschillende schoonmaakwerkzaamheden. Door voor elk gebruik en elke plaats een andere kleur te kiezen, wordt kruisbesmetting tot een minimum beperkt.

 De non-woven doeken

De stofdoek

De stofdoek

De stofdoeken zijn geweven doeken gemaakt van 100% katoenen vezels. Dankzij hun zachtheid en antistatische eigenschappen zijn ze ideaal voor het schoonmaken van interieurs (houten meubels, computer- en televisieschermen, en alle delicate schoonmaakklussen) want ze krassen en pluizen niet. Ze zijn ook aanbevolen voor het poetsen van lederen schoenen, juwelen en zilverwerk. Ze vegen en nemen het stof vast. Ze voelen heel zacht aan en hebben een wollig aspect dankzij de geruwde stof. Bovendien zijn ze wasbaar in de machine tot 90°C.

De zeemlap

zeemlappen Chamoisair

De zeemlap is gemaakt van synthetische huid gelooid met essentiële oliën. Hij wordt hoofdzakelijk gebruikt in de automobielsector om ruiten en voorruiten te wassen en om koetswerk te drogen en te polijsten. Dankzij de microperforaties is zijn absorptievermogen hoger dan dat van een gewone huid. Het water dringt volledig en sneller door. Het niet-schurende aspect zorgt voor een onberispelijk glanzend resultaat zonder sporen na te laten. Het schoonmaken van alle oppervlakken gebeurt gemakkelijker, vooral omdat de zeemlap goed bestand is tegen detergenten.

Doeken in wit katoen

Doeken in wit katoen

De witte doek in katoen is gemaakt van restjes nieuwe stof die meestal in naaiateliers worden gevonden. Hun voornaamste kwaliteit is hun hoge mechanische en chemische bestendigheid. Katoenen doeken worden vaak gebruikt om ruiten of delicate oppervlakken schoon te maken en zijn zeer goed bestand tegen oplosmiddelen. Ze zijn tevens goed absorberend en pluizen niet. Ze worden onder andere in volgende beroepssectoren gebruikt: automobielsector, drukkerijen, productiebedrijven.

Recuperatiedoeken

Deze stofresten die bijna iedereen in huis heeft zijn hoofdzakelijk oude, gebruikte of ongedragen kledingstukken. Door ze als doek te gebruiken, krijgen ze een tweede leven. Ze vervullen aldus nieuwe taken, zoals vlekken reinigen, schoenen poetsen of een meubel doen glanzen. Zorg ervoor dat knopen en ritsen verwijderd zijn om elk krasrisico op delicate oppervlakken te vermijden.

 Recuperatiedoeken

© Bernard | 30 september 2021