De gids voor een gezonde omgeving

056/840 845

Bestek

0
Ga verder waar je gebleven was.
comment-choisir-son-masque
Blog

Hoe kiest u uw mondmasker?

Sinds de Covid-19 pandemie is het masker een van de belangrijkste instrumenten geworden om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het is echter niet altijd gemakkelijk om het juiste mondmasker voor uw behoeften te kiezen. Zoek uit welk masker het meest geschikt is voor uw situatie.

De regels voor het dragen van maskers in 2023

Mondmaskers moeten worden gedragen door zorgverleners en in bepaalde zorginstellingen, namelijk :

  • Algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen
  • Tijdens huisbezoeken door een zorgverlener indien een veiligheidsafstand van 1,5 meter niet kan worden aangehouden.
  • Deze verplichting geldt voor zorgverleners, personeel, patiënten en bezoekers van 12 jaar en ouder.
  • In Wallonië en Brussel is het dragen van een mondmasker ook verplicht in dokterspraktijken en apotheken. In Vlaanderen wordt dit nog steeds sterk aanbevolen voor de patiënt.
  • In andere zorgomgevingen (woonzorgcentra, tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen, enz.) wordt een mondmasker sterk aanbevolen als een afstand van 1,5 meter niet kan worden aangehouden.

Met zoveel maskers op de markt is het niet altijd gemakkelijk een onderscheid te maken tussen de maskers en de normen die eraan verbonden zijn. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij uw keuze.

Het chirurgische masker

Ook wel « 3-laags masker », of « anti-projectiemasker » genaamd. Dit is het meest verspreide masker want het voldoet aan de norm EN 14683 die een bescherming tegen projecties vereist.

Deze maskers worden getest in de richting van de uitademing (van binnen naar buiten). Ze bestaan uit drie lagen, een filterlaag en twee lagen non-woven stof. Deze meerlaagse structuur beschermt tegen de projectie van druppeltjes en maakt een (nagenoeg) normale ademhaling mogelijk.

comment-choisir-son-masque-pano-perso

De filtratieniveaus van de chirurgische maskers

Voor ademhalingsmakers zijn er drie types antibacteriële filtratie :

  • Type I: bacteriële filtratie-efficiëntie > 95 % van een aerosol met een gemiddelde grootte van 3 µm.
  • Type II: bacteriële filtratie-efficiëntie > 98 % van een aerosol met een gemiddelde grootte van 3 µm.
  • Type IIR: bacteriële filtratie-efficiëntie > 98 % van een aerosol met een gemiddelde grootte van 3 µm en spatbestendig.

Welke normen en welke sanitaire eisen ?

Wat is de norm EN 14683 ? Deze Europese norm bepaalt de vereisten op gebied van fabricage, ontwerp en prestaties, op basis van een aantal testparameters. Deze maskers voor eenmalig gebruik hebben een gebruiksduur van 4 uur. Ze moeten dus worden vervangen van zodra ze vochtig zijn om hun waterdichtheid te garanderen. Daarom is het op een « klassieke » werkdag aanbevolen om het masker minstens één keer te vervangen.

De FFP-maskers

FFP-maskers bieden meer bescherming dan chirurgische maskers en beschermen de drager tegen het inademen van druppeltjes of in de lucht zwevende deeltjes. Deze filtermaskers zijn getest in de richting van de inademing (van buiten naar binnen) en voldoen aan de norm EN 149: 2001 + A1 : 2009. De aanbevolen draagtijd is 8 8 uur. De vereisten van deze norm hebben betrekking op de volgende aspecten :

  1. Schokbestendigheid,
  2. Weerstand tegen reinigings- en ontsmettingsproducten,
  3. Vlambestendigheid,
  4. Ademhalingsweerstand.

Drie soorten maskers voor drie filtratieniveaus

  • De FFP1-maskers filteren minstens 80 % van aerosolen met een gemiddelde grootte van 0,6 µm (totale lekkage naar binnen < 22 %).
  • De FFP2-maskers filteren minstens 94 % van aerosolen met een gemiddelde grootte van 0,6 µm (totale lekkage naar binnen < 8 %).
  • De FFP3-maskers filteren minstens 99 % van aerosolen met een gemiddelde grootte van 0,6 µm (totale lekkage naar binnen < 2 %).

Filtrerende beschermingsmaskers kunnen ook voorzien zijn van een klep om condensatie in het masker te vermijden. Hierdoor wordt het comfort voor de drager verhoogd.

Masker FFP1
Masker FFP1
Masker FFP2
Masker FFP2
Masker FFP3
Masker FFP3

Volgens epidemioloog Yves Coppieters en interfederale woordvoerder van de strijd tegen het coronavirus Yves Van Laethem kunnen stoffen maskers gemaakt worden met verschillende soorten materialen. Deze maskers zijn niet onderworpen aan alle effectiviteitstesten voorgeschreven door de van kracht zijnde normen. De weinige wetenschappelijke studies over de filterprestaties geven een filtratie-efficiëntie weer die lager is dan de hierboven vermelde chirurgische maskers.

Welk masker u ook kiest, houd er rekening mee dat alle maskers correct moeten worden gebruikt om doeltreffend te zijn. Hiervoor dient u steeds uw handen goed te wassen voordat u het masker aanbrengt. Het moet goed de neus, mond en kin bedekken. Wanneer het masker is aangebracht, moet het manipuleren ervan worden vermeden om elke besmetting te voorkomen.

Bernard biedt hygiënische oplossingen voor uw bedrijf aan

comment-choisir-son-masque-prevention

U vindt al onze oplossingen om Covid-19 te bestrijden: of het nu gaat om een masker, hydroalcoholische gel of ontsmettende doekjes, u vindt alles wat u nodig heeft voor de veiligheid en de hygiëne in uw onderneming en van uw teams.

Gezondheid is een zaak van iedereen, van Oostende tot Luik, via Gent en Brussel. De preventieve maatregelen gelden elke dag.

Bij Bernard blijven we tot uw beschikking om u passende oplossingen te bieden. Voor al uw vragen geven onze deskundige adviseurs u antwoord van maandag tot vrijdag van 8u tot 17u op 056/840 845.

© Bernard | 29 april 2021