spinner
0
comment-choisir-son-masque
Blog

Hoe kiest u uw beschermmasker?

In de huidige context van de Covid-19 pandemie is het masker een van de belangrijkste hulpmiddelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus. In België is het verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar in het openbaar vervoer, in winkels, openbare ruimtes en zelfs in de open lucht wanneer de afstand van 1,5 meter tussen individuen onmogelijk te respecteren is. Het wordt ook aanbevolen om een masker te dragen op de werkplek en in elke gesloten ruimte met personen uit andere gezinnen. Door het grote aantal maskers aangeboden op de markt, is het niet altijd gemakkelijk een onderscheid tussen de maskers en de bijhorende normen te maken. Hier vindt u enkele tips die u zullen helpen bij het maken van uw keuze.

Het chirurgische masker

Ook wel « 3-laags masker », of « anti-projectiemasker » genaamd. Dit is het meest verspreide masker want het voldoet aan de norm EN 14683 die een bescherming tegen projecties vereist.

Deze maskers worden getest in de richting van de uitademing (van binnen naar buiten). Ze bestaan uit drie lagen, een filterlaag en twee lagen non-woven stof. Deze meerlaagse structuur beschermt tegen de projectie van druppeltjes en maakt een (nagenoeg) normale ademhaling mogelijk.

comment-choisir-son-masque-pano-perso

De filtratieniveaus van de chirurgische maskers

Voor ademhalingsmakers zijn er drie types antibacteriële filtratie:

  • Type I: bacteriële filtratie-efficiëntie > 95 % van een aerosol met een gemiddelde grootte van 3 µm.
  • Type II: bacteriële filtratie-efficiëntie > 98 % van een aerosol met een gemiddelde grootte van 3 µm.
  • Type IIR: bacteriële filtratie-efficiëntie > 98 % van een aerosol met een gemiddelde grootte van 3 µm en spatbestendig.
coup-de-coeur-masques-anti-projections

Welke normen en welke sanitaire eisen ?

Wat is de norm EN 14683 ? Deze Europese norm bepaalt de vereisten op gebied van fabricage, ontwerp en prestaties, op basis van een aantal testparameters. Deze maskers voor eenmalig gebruik hebben een gebruiksduur van 4 uur. Ze moeten dus worden vervangen van zodra ze vochtig zijn om hun waterdichtheid te garanderen. Daarom is het op een « klassieke » werkdag aanbevolen om het masker minstens één keer te vervangen.

De FFP-maskers

FFP-maskers bieden meer bescherming dan chirurgische maskers en beschermen de drager tegen het inademen van druppeltjes of in de lucht zwevende deeltjes. Deze filtermaskers zijn getest in de richting van de inademing (van buiten naar binnen) en voldoen aan de norm EN 149 : 2001 + A1 : 2009. De aanbevolen draagtijd is 8 8 uur. De vereisten van deze norm hebben betrekking op de volgende aspecten  :

  1. schokbestendigheid,
  2. weerstand tegen reinigings- en ontsmettingsproducten,
  3. vlambestendigheid,
  4. ademhalingsweerstand.

Drie soorten maskers voor drie filtratieniveaus

  • De FFP1-maskers filteren minstens 80% van aerosolen met een gemiddelde grootte van 0,6 µm (totale lekkage naar binnen < 22%).
  • De FFP2-maskers filteren minstens 94% van aerosolen met een gemiddelde grootte van 0,6 µm (totale lekkage naar binnen < 8%).
  • De FFP3-maskers filteren minstens 99% van aerosolen met een gemiddelde grootte van 0,6 µm (totale lekkage naar binnen < 2%).

Filtrerende beschermingsmaskers kunnen ook voorzien zijn van een klep om condensatie in het masker te vermijden. Hierdoor wordt het comfort voor de drager verhoogd.

product
Masker FFP1
product
Masker FFP2
product
Masker FFP3

Volgens epidemioloog Yves Coppieters en interfederale woordvoerder van de strijd tegen het coronavirus Yves Van Laethem kunnen stoffen maskers gemaakt worden met verschillende soorten materialen. Deze maskers zijn niet onderworpen aan alle effectiviteitstesten voorgeschreven door de van kracht zijnde normen. De weinige wetenschappelijke studies over de filterprestaties geven een filtratie-efficiëntie weer die lager is dan de hierboven vermelde chirurgische maskers.

Welk masker u ook kiest, houd er rekening mee dat alle maskers correct moeten worden gebruikt om doeltreffend te zijn. Hiervoor dient u steeds uw handen goed te wassen voordat u het masker aanbrengt. Het moet goed de neus, mond en kin bedekken. Wanneer het masker is aangebracht, moet het manipuleren ervan worden vermeden om elke besmetting te voorkomen.

Bernard biedt hygiënische oplossingen voor uw bedrijf aan

comment-choisir-son-masque-prevention

U vindt al onze oplossingen om Covid-19 te bestrijden : of het nu gaat om een masker, hydroalcoholische gel of ontsmettende doekjes, u vindt alles wat u nodig heeft voor de veiligheid en de hygiëne in uw onderneming en van uw teams.

Gezondheid is een zaak van iedereen, van Oostende tot Luik, via Gent en Brussel. De preventieve maatregelen gelden elke dag. De epidemie kan alleen worden vertraagd door nauwgezet de aanbevelingen van de medische autoriteiten in acht te nemen.

Bij Bernard blijven we tot uw beschikking om u passende oplossingen te bieden. Voor al uw vragen geven onze deskundige adviseurs u antwoord van maandag tot donderdag van 8u tot 18u en op vrijdag van 8u tot 17u30 op 056/840 845.

© Bernard | 29 april 2021

Deze educatieve inhoud wordt louter ter informatie verstrekt en houdt op geen enkele wijze de verantwoordelijkheid van Bernard in.